Raadsvergadering van 22 december

Raadsvergadering van 22 december

Op 22 december vindt er weer een raadsvergadering plaats. Vanaf 19.00 uur zijn inwoners welkom in burgerzaal om het gesprek aan te gaan met de raadsleden. De sessies starten om 19.30 uur. Of kijk live mee via RTV Seaport! Tijdens de vergadering wordt er live uitgezonden op TV,Ziggo kanaal 37 of KPN 1490, of rtvseaport.nl/live-tv. Ook kun je via de website meelezen met de liveblog.

Multifunctionele accommodatie Velserbroek (MFA Velserbroek)
In januari 2021 stemde de raad in met het voorstel om het bibliotheekpand in Velserbroek te veranderen in een multifunctionele accommodatie (MFA Velserbroek). Hier kunnen de inwoners van Velserbroek niet alleen gebruik maken van de bibliotheek, maar ook dagbesteding, educatie, cultuur en welzijn.  De raad stelde een krediet van € 2,2 miljoen beschikbaar. Het college heeft het plan nu verder uitgewerkt. De raad wordt nu gevraagd met de uitvoering van het uitgewerkte plan in te stemmen en het geld definitief beschikbaar te stellen.

Lees hier verder over de ontwikkeling van de MFA.

Voor de rest is er een aantal hamerstukken. Een hamerstuk is een te behandelen vergaderstuk, waarvan voorgesteld wordt dat het zonder discussie goedgekeurd kan worden.

Verzoek instemming met naamswijziging Stichting Openbaar Primair Onderwijs IJmond
Het bestuur van Stichting Openbaar Primair Onderwijs IJmond (St. OPOIJmond) heeft de gemeenteraden van Beverwijk, Heemskerk en Velsen verzocht in te stemmen met een naamswijziging naar IJmare.

 Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Velsen 2023
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal onderwijs. In onze gemeente is dit uitgewerkt in de “Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Velsen”.  De ambities voor energie neutrale gebouwen en renovatie van gebouwen zijn nu uitgewerkt in de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Velsen 2023.

Komgrenswijziging aan noordzijde van Velserbroek
Aan de noordzijde van Velserbroek worden de komende jaren nieuwe woonwijken gerealiseerd. Enkele wegen, de Broekeroog en de Rijksweg (tussen Broekeroog en tuincentrum Ranzijn), komen hierdoor in de bebouwde omgeving te liggen. Een aanpassing van de komgrens, en daarmee een maximumsnelheid van 50 km/uur is wenselijk om de verkeersveiligheid te kunnen waarborgen.

De komgrens wordt verplaatst naar de Rijksweg, 20 meter ten noorden van de aansluiting met de Broekeroog.

Afvalstoffenverordening gemeente Velsen 2022
Gemeente Velsen heeft als doelstelling de hoeveelheid restafval omlaag te brengen. Dit voorstel gaat over de afvalstoffenverordening en regelt de juridische basis waarop huishoudelijk afval wordt ingezameld. Op basis van de verordening kunnen besluiten worden genomen over de wijze waarop huisvuil wordt ingezameld en op welke plekken.

Controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarstukken 2022
De accountant controleert de jaarrekening van de gemeente en verstrekt op basis daarvan een verklaring, waarin hij een oordeel geeft over het getrouwe beeld van de cijfers over het betreffende boekjaar en een verklaring op het gebied van de rechtmatigheid van de jaarrekening. Bij de controle baseert de accountant zich onder meer op een door de gemeenteraad vastgesteld controleprotocol.

Herziene begroting 2022 gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt!
IJmond Werkt! is de organisatie die zich bezighoudt met re-integratie van inwoners die een beroep doen op de Participatiewet. Ook bieden zij werk en ontwikkelingsmogelijkheden aan mensen met een indicatie voor de sociale werkvoorziening of beschut werk. IJmond Werkt! doet dit in opdracht van de vier IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en is daarmee een samenwerkingsverband van die gemeenten. De gemeenteraad van Velsen wordt nu in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen over de herziene begroting 2022.

Bekrachtigen geheimhouding compensatie opvangschip
De  gemeenteraad wordt gevraagd door het college opgelegde geheimhouding ten aanzien van correspondentie tussen de gemeente en het Rijk over de financiële bijdrage van het Rijk als compensatie voor de tijdelijke noodvoorziening voor vluchtelingen op het opvangschip in Velsen-Noord te bekrachtigen. Het college had eerder besloten om het grootste gedeelte van de documenten openbaar te maken.

Reageren en inspreken bij de sessies:
Inwoners en organisaties kunnen inspreken tijdens de raadsvergadering. Het actualiteitenuurtje is bedoeld voor inwoners om actuele zaken aan de orde te stellen. Het inspreken mag niet gaan over onderwerpen die op de agenda staan.  Inspreken is wel mogelijk over onderwerpen die niet eerder in een sessie zijn besproken door de raad. Het moet gaan over zaken waar de gemeenteraad iets aan kan doen, dus geen klachten of bezwaren over genomen besluiten, daar zijn specifieke procedures voor.

Wilt u inspreken, dan kunt u zich tot donderdag 22 december 12.00 uur aanmelden via e-mail: griffie@velsen.nl of via telefoon, 0255 567251.

Over de onderwerpen die op de agenda staan, kan schriftelijk een reactie worden gegeven via de mail naar griffie@velsen.nl.  Indien u deze stuurt voor donderdag 22 december 12.00 uur ontvangen de raadsleden uw reactie nog vóór de vergadering.  

Ga voor meer informatie over bovenstaande onderwerpen en stukken naar http://velsen.raadsinformatie.nl.