Concert Barrelhouse in de Flashback Party Special

Concert Barrelhouse in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 13 december 2022 van 20 tot 21 uur kan je in de Flashback Party Special luisteren naar een concert van Barrelhouse. Barrelhouse is een bluesband uit Haarlem die werd opgericht in 1974. Hun bekendste nummer van is Beware. De band speelde op 31 maart 1984 tijdens het Poppodium Duycker in Haarlemermeer. Luister mee naar dit concert via 107,8 FM.

Na het ter ziele gaande Oscar Benton Bluesband richten in 1974 de muzikanten Johnny LaPorte (banjo, gitaar), Art Bausch (drum), Jan Willem Slighting (accordeon, basgitaar, contrabas, mondharmonica) en Han van Dam (piano) de band Barrelhouse op. De bandnaam is afkomstig van de artiestennaam Barrelhouse Baily die pianist Han van Dam had bij Oscar Benton. De eerste bezetting was kortstondig, drummer Art Bausch werd vervangen door Bob Dros en zowel de nieuwkomers Paul Vielvoye (mondharmonica) en Shakey Sam (zang/gitaar) verlieten de band alweer heel snel.

In 1975 treedt de uit Alkmaar afkomstige zangeres Tineke Schoemaker toe en Barrelhouse treedt dan veel op en voorziet smaakvol gekozen bluescovers van een nieuw arrangement met als voornaamste kenmerk de enigszins hese vocalen van Schoemaker’s eigen arrangement. Ook scrijft Barrelhouse eigen materiaal. Hun eerste debuutplaat Barrelhouse verscheen en werd goed ontvangen waarbij met name de vocalen van Schoemaker werden geroemd.

Barrelhouse bouwt een goede live-reputatie op door honderden optredens te geven in zalen, festivals, jongerensocieteiten en scholen en in 1976 verscheen het album Who’s Missing.

Een optreden in 1979 met de Amerikaanse blues-ster Albert Collins werd vastgelegd en verscheen op plaat. Daarna verscheen het album Beware. Op deze plaat speelt tenorsaxofonist Hans Dulfer mee die de groep ook vaak bij optredens versterkte. Barrelhouse gaf daarna een optreden op het North Sea Jazz Festival in Den Haag.

Bassist Jan Willem Sligting verliet in 1982 Barrelhouse om concertprogrammeur te worden bij het Amsterdamse poppodium Paradiso. Hij werd opgevolgd door Hans Oldenburg (ex-Rob Hoeke). Hans Oldenburg verliet in 1983 op zijn beurt de band en werd weer vervangen door Roscoe Stallworth.

Het album Straight From The Shoulder uit 1984 werd geproduceerd door toetsenist/producer Rob van Donselaar. Deze plaat laat heel goed horen hoe Barrelhouse zich in de jaren had ontwikkeld tot een rockgroep die de blues als inspiratiebron, maar niet als zaligmakend beschouwde. Deze plaat is tevens ook de laatste met zangeres Tineke Schoemaker die een solo-carrière ambieerde. Zij werd vervangen door de Amsterdamse countryrock-zangeres Jony de Boer (ex-Tulsa en ex-Ruud Hermans Band). Vanaf april 1984 was Schoemaker actief in One Two met Rob van Donselaar. Dit duo werd terzijde gestaan door wisselende muzikanten onder wie Peter van Straaten, Frans Hendriks en Michiel Jansen en maakte popmuziek waarin toetsen een belangrijke aandeel hadden. In augustus scoorde One Two een kleine hit met No Song To Sing en verscheen het album One Two.

Het wederom door Van Donselaar geproduceerde album Every Night In The Week in 1985, eveneens meer een rock- dan een bluesplaat, slaagde er niet in de verkoopcijfers van eerdere albums te evenaren. In 1986 ging de band succesvol op tournee maar brak niet door naar een groter publiek. Als in 1987 ook het live-succes minder wordt, heft de Barrelhouse zichzelf op en de muzikanten traden weer in dienst bij Oscar Benton. Rob van Donselaar schreef de soundtrack voor de film Een Maand Later.

In 1993, na een geslaagde sessie-avond in het Nijmeegse 042 met pianist Han van Dam nam Tineke Schoemaker het initiatief tot heroprichting van Barrelhouse in de originele line-up. De band begon met het schrijven van nieuw materiaal in dezelfde stijl als in de begintijd. In 1994 verscheen het album Fortune Changes en werd goed ontvangen. Binnen korte tijd had de band weer een goed gevulde agenda. Daarna tourt de band jarenlang met enige regelmaat door het land.

Op 14 april 2012 werd Barrelhouse tijdens de Dutch Blues Awards door de Dutch Blues Foundation toegelaten tot de Dutch Blues Hall Of Fame. In 2014 bestond de band 40 jaar en deed een tour door Nederland.

Deze bluesband uit Haarlem die in de jaren 70 uitgroeide tot een zeer gewaardeerde live-act bestaat anno 2022 nog steeds. Op 20 januari 2023 gaat Barrelhouse een concert geven in P60 in Amstelveen, tickets kosten € 17,50 per stuk.