Oscar Benton in de Flashback Party Special

Oscar Benton in de Flashback Party Special
© Universal

Op dinsdagavond 1 november 2022 begint Richard van Dorp aan een nieuwe reeks live concerten in de Flashback Party Special. We trappen af met een concert van Oscar Benton dat hij gaf op 16 november 1991 in Hellendoorn. Luister mee via 107,8 FM.

Oscar Benton was de artiestennaam van de Haarlemse zanger Ferdinand van Eis . Hij werd in de jaren 60 en jaren 70 bekend vanwege zijn bluesvertolkingen. Op de middelbare school raakt hij in de ban van de bluesmuziek en begint zijn eigen band, de Oscar Benton Blues Band. Hij heeft ergens nog wel ambitie voor een functie bij de rechterlijke macht, maar het muzikale succes zet zijn rechtenstudie al snel op een laag pitje. De Oscar Benton Blues Band behaalt de tweede prijs bij het Loosdrecht Jazz Concours in 1968 en tekent een contract bij het Phonogram-label. Op de valreep van 1968 verschijnt het door Tony Vos geproduceerde debuutalbum Feel So Good, vernoemd naar het gelijknamige nummer van Chicago-Bluesman, Big Bill Broonzy.

Verschillende bekende Nederlandse muzikanten speelden in de Oscar Benton Blues Band zoals Rob van Donselaar en Rob ten Bokum (bekend van The Bintangs) en leden van het latere Barrelhouse: Johnny en Gus Laporte (gitaren), Han van Dam (piano) en Jan Willem Sligting (bas). De groep doet het goed in het Nederlandse bluescircuit, naast onder meer Cuby + Blizzards en Livin’ Blues. Tijdens de vele optredens, ook in Duitsland, wordt Benton geprezen om zijn karakteristieke  rauwe stemgeluid. Dat geluid is vaak vergeleken met Joe Cocker, maar heeft in feite meer gemeen met Frankie Miller.

Juni 1970 staat Oscar Benton Blues Band aangekondigd voor het Holland Pop Festival, maar de groep heeft door het noodweer het podium nooit gehaald. De mensen lagen daar te verzuipen, het leek de watersnoodramp van 1953 wel.

Een jaar later wordt het derde album opgenomen, Benton ‘71. Ditmaal niet met Tony Vos als producer, die een ernstig auto-ongeluk heeft gehad, maar met Boudewijn de Groot. Nu heeft De Groot tal van talenten, maar gevoel voor bluesmuziek hoort daar niet bij. Ook tussen de zanger en zijn band begint het te rommelen. Benton wil nieuwe wegen inslaan. Zijn begeleiders gaan in 1974 als Barrelhouse verder op het bluespad, met Tineke Schoemaker als zangeres.

Tussen 1972 en 1974 had Benton enkele hitjes in de Nederlandse Top 40 staan. Samen met zangeres Monica Verschoor had hij in 1972 twee singles die in de hitlijsten kwamen, namelijk All I Ever Need Is You en Everybody’s Telling Me. In 1974 volgde Roll On Sweet Mississippi, dat in de Tipparade bleef steken. Het nummer Bensonhurst Blues uit 1973, oorspronkelijk geschreven en gezongen door Art Kaplan in 1971, werd in 1981 een internationale hit nadat het gebruikt was in de film Pour la peau d’un flic met Alain Delon. In Nederland was het een bescheiden hit, maar in Frankrijk haalde dit lied een nummer één-positie in de hitparade.

Eind jaren tachtig heeft de zanger een relatie met een vrouw die een luxe bordeel in Brabant bezit. Rond de eeuwwisseling slaat echter het noodlot toe. Eerst enkele kleine hersenbloedingen en vervolgens een serieuze valpartij lijken het einde van Bentons muziekloopbaan te betekenen. Oscar Benton overleed echter in november 2020, op 71-jarige leeftijd, aan een hartstilstand in zijn woonplaats IJmuiden.

Bij de lokale omroep RTV Seaport had de zanger jaren een eigen radioprogramma.