Waterlootuin: buurttuin in wording

Waterlootuin: buurttuin in wording
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Bloemen, groente, kruiden, speelveldje, blotevoetenpad, het kan allemaal in de Waterloo buurttuin in Driehuis. Wie een idee heeft en het wil uitvoeren, is van harte welkom.

Hoe breng je mensen samen, en zorg je tegelijk voor je eigen bloemen en groenten? In een buurttuin, dachten Irene Verweij en Ilja Hoftijzer. Het braakliggende terrein achter het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis was de ideale plek. Van de gemeente mogen ze het gebruiken tot er gebouwd wordt, over 3 of 5 jaar – of eerder. Als ze weg moeten, helpt de gemeente mee met zoeken naar een andere plek. Die steunt dit soort buurtinitiatieven graag. 

Gevarieerde opzet
Gezien het feit dat ze pas 4 maanden bezig zijn, staat er al behoorlijk wat, zoals flespompoenen, twee soorten tomaten, palmkool, sla, boerenkool, zoete mais en verschillende kruiden. Het is niet per se een groentetuin, dus de cosmea bloeit dat het een lieve lust is. Er zijn bloemenheuvels, kruidencirkels, een centraal ‘plein’ met een tafel en een bank en een ijle omheining van bamboestokken.

Vijf minuten fietsen van de tuin
Er zijn nu ongeveer 12 mensen actief bij de tuin betrokken. Je betaalt 75 euro, ‘werkt’ ongeveer 3 uur per week op de tuin en je oogst gratis. Je mag je eigen workshop geven of cursus, die bij voorkeur iets met de tuin of het buitenleven te maken heeft. Deelnemers wordt om een vrijwillige donatie gevraagd; het is niet commercieel. Het belangrijkste, benadrukt Irene, is dat het een plek is waar je graag komt, lekker kunt rommelen in de grond, anderen ontmoet en/of een boekje leest in de zon. Vooral bedoeld voor mensen in de directe omgeving, ‘op 5 minuten fietsen van de tuin’. Zo wordt het meer een buurttuin. En heel praktisch: er zijn geen wc’s op de tuin, dus wie daar gebruik van wil maken, kan dan makkelijk even naar huis.

Gratis – niet waardeloos
Alles op de tuin is gekregen of vrijwillig gedaan – de bank met stoelen, de kruiwagens, de omheining van het plein, de aansluiting van de twee watertanks, het blotevoetenpad (aangelegd door een 10-jarig meisje). Allemaal gratis – wat niet hetzelfde is als waardeloos. Wie wat wil bijdragen, is van harte welkom. Heb je iets te bieden: planten, stekken (liefst biologisch), zaden, tuingereedschap, materialen, tijd en aandacht, neem dan contact op via info@buurttuinwaterloo.nl. Of kijk op de website: buurttuinwaterloo.nl.