Eerste waterstof bunkervergunning van Nederland verleend in IJmuiden

Eerste waterstof bunkervergunning van Nederland verleend in IJmuiden
Hydrocat 48 ©AYOP

In de haven van IJmuiden is onlangs de eerste waterstof bunkervergunning verleend. Met deze vergunning kan Windcat Workboats in de haven van IJmuiden de Hydrocat 48 met waterstof bunkeren.

Het bunkeren van waterstof voor schepen is een belangrijke ontwikkeling voor de verduurzaming van de havens van IJmuiden en Amsterdam en de scheepvaart. Varen op waterstof draagt bij aan de ambitie van de provincie Noord-Holland om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Windcat Workboats onderzocht samen met Omgevingsdienst IJmond, Zeehaven IJmuiden N.V. en Port of Amsterdam wat er nodig was om het bunkeren van waterstof mogelijk te maken. Omgevingsdienst IJmond heeft namens gemeente Velsen een omgevingsvergunning verleend voor deze activiteit.

Hydrocat 48

De Hydrocat 48 wordt ingezet om bemanning van en naar offshore windparken te vervoeren voor de bouw en het onderhoud van windparken. Het schip vaart vanuit de IJmondhaven waar de pilot met het bunkeren van waterstof succesvol is verlopen.

Sleutelrol Noordzeekanaalgebied

De Noordzee wordt gezien als een belangrijke locatie voor de aanvoer van duurzame energie.Vanuit het Noordzeekanaalgebied zal een groot deel van de geplande 21 GW wind op zee voor 2030 worden gerealiseerd en onderhouden. Om deze uitdaging te kunnen waarmaken, is er ruimte nodig voor haven- en kade infrastructuur. Daarom zijn investeringen gepland om de infrastructuur geschikt te maken voor productie, installatie en onderhoud van windparken. Nu de schepen die richting windparken gaan op waterstof kunnen bunkeren, wordt het werken aan deze transitie zo schoon mogelijk gemaakt