Winnend idee ‘Jeugdhaven’: een plek voor en door jongeren

Winnend idee ‘Jeugdhaven’: een plek voor en door jongeren

Drugsgebruik veroorzaakt overlast. Daarnaast werkt het als een olievlek: steeds meer jongeren raken verleid om ook drugs te proberen. En de stap van drugs gebruiken naar drugs verhandelen is vaak niet groot. Zo kan drugsgebruik leiden tot het afglijden naar drugscriminaliteit. In de afgelopen maanden bedachten inwoners van Velsen zelf oplossingen voor problemen rond drugs. Zaterdag 11 juni presenteerden zij in drie teams hun ideeën op het Dudokplein in IJmuiden en burgemeester Frank Dales maakte het winnende idee bekend. 

Noord-Holland Samen Veilig
In de gemeente Velsen gingen inwoners zelf aan de slag, onder begeleiding van een projectteam met de naam ‘Clavis’. Clavis is een van de projecten van Noord-Holland Samen Veilig (nh-sv.nl), een samenwerking tussen gemeenten, politie en OM om georganiseerde criminaliteit in Noord-Holland aan te pakken. Clavis wil de geslotenheid rond drugsgebruik en -criminaliteit doorbreken door het onderwerp bespreekbaar te maken en door tegen te gaan dat jongeren drugs normaal vinden. Dat kan de overheid niet alleen, daarom werkt Clavis in ‘co-creatie’ met inwoners. Van maart tot juni waren er sessies met inwoners waarin inwoners nadachten over het probleem én mogelijke oplossingen. Dit leidde tot drie uitgewerkte ideeën: Schoolcoach, Nachtbrakers en Jeugdhaven.

Opstanddag tegen drugscriminaliteit
Zaterdag 11 juni was de Clavis ‘opstanddag’ tegen drugscriminaliteit. De drie uitgewerkte ideeën werden door de bedenkers gepresenteerd op het Dudokplein.

  • Idee ‘Schoolcoach’ behelsde een extra kracht op basisscholen om kwetsbare kinderen te begeleiden. Deze extra kracht wordt ingevuld door oudere leraren, die op die manier niet meer voor de klas hoeven te staan, maar wel een nuttige rol blijven spelen op school;
  • Idee ‘Nachtbrakers’ ging om een app voor laagdrempelige hulp ’s nachts: dan piekeren jongeren over hun problemen en hebben ze baat bij steun. In deze app kunnen jongeren, net als op datingapps, swipen tot ze iemand hebben gevonden met wie ze in gesprek durven. Degenen met wie zij in gesprek kunnen, zijn onder andere jeugdhulpverleners die op dat moment een nachtdienst draaien;
  • Idee ‘Jeugdhaven’ is een plek voor jongeren, die door de jongeren zelf wordt opgebouwd en die de jongeren daarna zelf beheren. Hier kunnen ze samenkomen, maar doordat ze het zelf beheren hebben ze meteen iets om handen. Zo hoeven ze zich niet te vervelen en doen zij nuttige (werk)ervaring op. Volgens de bedenkers van dit team is verveling namelijk de belangrijkste reden voor het afglijden naar drugscriminaliteit.

Jeugdhaven als winnaar
Inwoners konden voorafgaand al online hun stem uitbrengen en op 11 juni kwamen daar de stemmen van het publiek ter plaatse bij. Na het tellen van alle stemmen kwam Jeugdhaven als winnaar uit de bus. Als winnaar kregen zij van NH-SV een bijdrage van 1.000 euro voor het uitvoeren van hun projectidee.

Burgemeester Frank Dales: Dit project laat zien dat we samen met onze inwoners een vuist kunnen maken tegen drugs. Dat begon tijdens de eerdere gesprekken en ik zag het ook weer op de opstanddag. Met jongeren én volwassenen, en met de nodige raadsleden. ‘Jeugdhaven’ is bedacht door volwassenen en 14-jarigen, dat is fantastisch. Bovenop het prijzengeld van NH-SV verdient dit plan extra steun. Ik hoop daarom dat onze gemeenteraad een gemeentelijke bijdrage ziet zitten. En daarnaast dat ondernemers en organisaties als sponsoren vanuit de samenleving zullen opstaan. We doen dit samen, want samen hebben we onze jongeren nodig en gunnen we hen een succesvolle toekomst. Mijn oproep is daarom: help mee om ‘Jeugdhaven’ te laten slagen. Neem hiervoor contact op met de gemeente!”

Andere ideeën
Ook de andere ideeën gaan niet verloren. Arjen Polstra en Ingrid Zwart, projectleiders NH-SV, zijn hier net zo positief over: “We zijn al bezig met het ontwikkelen van een landelijke hulplijn. De ideeën van de Nachtbraker gaan we hierin meenemen. Zo weten we zeker dat deze hulplijn aansluit bij de behoeften van de jongeren. En ook het idee van de Schoolcoach gaat niet verloren. Op scholen zijn weliswaar vaak al veel ondersteuners. We willen de verbinding naar scholen vanuit ons programma versterken, zodat we hen bijvoorbeeld meer informatie kunnen geven over drugsgebruik en drugscriminaliteit. Dit kan helpen bij het herkennen van signalen en daarop handelen.”