LIVEBLOG: Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen Velsen 2022

LIVEBLOG: Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen Velsen 2022
Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op woensdagavond 16 maart werd rond 23:30 de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2022 bekend gemaakt in de Burgerzaal. De zetelverdeling is bekend, maar op donderdag worden pas de voorkeurstemmen geteld. Bekijk de volledige uitzending hier terug.

Voorlopige uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op basis van de tellingen is de voorlopige uitslag als volgt:

  • Velsen Lokaal 7 zetels
  • D66 Velsen 6 zetels
  • VVD 4 zetels
  • GroenLinks 3 zetels
  • PvdA 3 zetels
  • LGV 3 zetels
  • CDA 2 zetels
  • Forza! 2 zetels
  • Forum voor Democratie 2 zetels
  • ChristenUnie 1 zetel

De gemeenteraad van Velsen bestaat uit totaal 33 leden. De opkomst was 48,27 %. In 2018 was de opkomst 51,89 % Op maandag 21 maart maakt het Centraal Stembureau de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend.


In Driehuis werd er vandaag voor het eerst gestemd bij voetbalvereniging RKVV Velsen. Waar eerdere jaren een locatie werd gebruikt bij basisschool de Toermalijn, was het stembureau dit jaar voor het eerst opgebouwd bij de voetbalvereniging RKVV Velsen. De stembussen sloten vanavond om 9 uur. Nadat de laatste stemmer het formulier in de bus had gedaan, ging de deur op slot. Na een korte toelichting van het hoofd van het stembureau, gingen de vrijwilligers aan de slag.


Vanavond is RTV Seaport live aanwezig op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen Velsen in de Burgerzaal. De uitslagen worden bekend gemaakt door burgemeester Frank Dales. Verder zijn videoreportages te zien op verschillende stembureaus in de gemeente, stemgrafieken en uiteraard reacties op de uitslagen van kandidaten en publiek/inwoners.

Kijk live mee via onderstaande link.


Stemmers Velsen-Zuid te gast bij Engelmunduskerk

In Velsen-Zuid wordt het stembureau bij de Engelmunduskerk goed bezocht. Marjon Demmers is hoofd van het stembureau en klinkt positief over de opkomst. Halverwege de dag stond de teller op 400 stemmers.

Marjon is voornamelijk te spreken over de unieke locatie waar ze te gast zijn. Het oude raadhuis is namelijk verruild voor het bijgebouw van de Engelmunduskerk. “Het is een speciale omgeving, daar kom je niet zo vaak. Het is een leuk bureau en leuke mensen die komen stemmen.” Ze vermoedt dat de locatie wegens de grootte van de ruimte de vorige keer in coronatijd is veranderd. “En tijdens de vorige verkiezingen was deze locatie zo bevallen, dat we er nu weer zitten.”


Een lange dag in Velsen-Noord

In Velsen-Noord was men tevreden over de doorloop op het stembureau de Stek. Toch leek rond het middaguur het aantal stemmers lager dan vier jaar geleden. Maar ondanks dat was het hoofd van het stembureau Tony Snoek goed gestemd. “En de dag is nog jong”.

De stembushouder heeft, zoals vele vrijwilligers vandaag, een lange dag. De start was vanochtend voor 7 uur en de stembus sluit om 9 uur vanavond. Daarna moet er nog geteld worden, en worden de stemformulieren naar het gemeentehuis in IJmuiden gebracht.


Het liep vanochtend nog geen storm in sporthal Zeewijk in IJmuiden. De wil om te stemmen is “enorm gedaald”, denkt een man die er vanochtend zijn stem uitbracht. “Een heleboel mensen vinden het gemeentelijk verhaal te moeilijk om aan mee te doen en ook dat men niet gehoord wordt”, zegt hij. “Er zijn allerlei commissies, praatgroepen, enzovoort, maar vaak zijn er al beslissingen genomen achter de deur en dan moet je maar afwachten of dat de beslissing is die je graag zou willen hebben, te ja, dan wel te nee.”


Burgemeester Dales roept inwoners op om te stemmen “Niet stemmen, is niet zeuren de komende jaren”

Vanochtend stemde burgemeester Frank Dales samen met zijn drie dochters bij de Bosbeekschool in Santpoort-Noord. Nadat hij zijn stem had uitgebracht, wilde hij graag een oproep doen aan de inwoners van Velsen om echt hun stem te laten horen.

Waar sommige politici burgers graag op het hart drukken hoe belangrijk stemmen is, gaat Dales nog een stapje verder. “Vandaag niet stemmen, betekent ook dat je de komende vier jaar niet moet zeuren,” stelt hij.


Ook kinderen mogen stemmen bij basisschool de Zefier

Bij Basisschool de Zefier in IJmuiden hielden ze vandaag ook verkiezingen voor leerlingen in groep 7 en 8. De lerares legt allereerst aan de leerlingen uit hoe stemmen werkt. Daarna mogen de kinderen omstebeurt in het stemhokje plaatsnemen. De kids kregen een versimpeld stembiljet en een eigen rode potlood. Eén leerling vind het heel cool dat ze ook mogen stemmen. “Kinderen hebben ook een mening en daar moet ook aan gedacht worden,” zegt ze.

Ook Duncan deed graag mee met het stemmen. Zijn opa is namelijk verkiesbaar in de gemeenteraad. Hij denkt dat opa in de gemeenteraad kan bijdragen aan dingen zoals “meer speeltuinen maken en belangrijke dingen beslissen voor de scholen enzo.”


In het Velserbroekse Polderhuis zijn veel machtigingen afgegeven

Voorzitter van het stembureau Jolanda Visser: “We zien wat meer machtigingen dit jaar, mensen zijn nog voorzichtig in verband met corona.” Ze vindt het lastig in te schatten hoeveel mensen er al zijn geweest. Voor 2.600 stemgerechtigde Velserbroekers is Polderhuis de dichtstbijzijnde locatie, en daarvan is 8 procent vandaag langs geweest. Visser schat in dat ongeveer eenzelfde percentage (eer)gisteren al is langsgekomen. “Dat lijkt weinig, maar vanmiddag en vanavond verwacht ik dat het druk wordt.”

“Het blijft wat gebrekkig, de lokale politiek”, zegt een stemmer. “Je mag meedoen en inspreken, maar er gebeurt vervolgens weinig.”


Kiezers missen partijen op het stembiljet in Velsen: “Het is een beknopt stembiljet”

NH Nieuws/Thomas Jak

Op maandag en dinsdag kwamen er al zo’n 900 mensen langs het gemeentehuis van Velsen, en rond 12.30 uur vandaag staat de teller op zo’n 300. Opvallend: in de tien minuten dat verslaggever Thomas Jak naast de vrijwilligers van het stembureau staat, vragen drie mensen naar een landelijke partij die zij niet op het stembiljet kunnen vinden.

“Het is maar een beknopt stembiljet”, constateert een vrolijke zestiger met kort grijs haar. Hij zoekt de SP, die de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog wél op het stembiljet stond. De mevrouw voor hem in de rij zoekt tevergeefs de Partij van de Dieren. “Net vroeg er ook al iemand naar de PVV”, zegt één van de vrijwilligers. “Niet erg dat die partij er niet opstaat”, roept de man die SP zocht achterom terwijl hij zijn rode potlood even optilt.


Uitslag Velsense verkiezingen vanaf 21u live op RTV Seaport

©RTV Seaport / Ron Pichel

Vanavond is RTV Seaport live aanwezig op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen in de Burgerzaal van het gemeentehuis. De avond staat in het teken van het bekendmaken van de uitslagen door burgemeester Frank Dales. Te zien zijn verder videoreportages op verschillende stembureaus in de gemeente, stemgrafieken en uiteraard reacties op de uitslagen van kandidaten en publiek/inwoners. Kijk vanaf 21.00 uur live mee via TV (Ziggo 37, KNP1490), livestream via rtvseaport.nl/live-tv/, Youtube of Facebook!

%d bloggers liken dit: