De Graafschap – Telstar: Telstar pakt punt door Plet

Acht doelpunten tegen in de laatste twee duels ( Jong Ajax (3) en Excelsior (5). Verdedigend is het gatenkaas recentelijk bij de Witte Leeuwen. Kon Telstar zondag in Doetinchem een solide verdedigingslinie optrekken? Gastheer De Graafschap speelt nogal wisselvallig, ging vorige week vrijdag bijvoorbeeld onderuit in Den Bosch, en was thuis op de Vijverberg natuurlijk gebrand op eerherstel. Ruim 10.000 hondstrouwe fans wilden daar aanvankelijk getuige van zijn. De Superboeren zijn met recht een club die een hele regio bedient. De kampioensploeg van 1990/1991, ongeslagen kampioen op eerste divisieniveau, zou langs komen maar toen kwam afgelopen vrijdag Corona persconferentie nummer 37 van het kabinet dat alles op zijn kop zette. Geen publiek en dus geen ambiance op de tribunes, in ieder geval de komende drie weken!

Opmerkelijke statistiek: De Graafschap heeft veruit de meeste pogingen op doel (234) maar scoorden slechts 22 maal. Een extreem laag  percentage van onder 10%. Keeper Hidde Jurjus kreeg wel het minst aantal pogingen op doel te verwerken. Zondagmiddag 13.30 uur: een paar geparkeerde auto’s van journalisten, tv crew, vrijwilligers en personeel van de thuisclub. We waren het even niet meer gewend maar dit was dus opnieuw ‘’het nieuwe normaal.’’

‘’ Het gelijke spel was mijns inzien verdiend. Ongeveer evenveel kansen, alleen de eerste tien minuten hadden we het lastig,’’ concludeerde een tevreden Andries Jonker vlak na afloop. ‘’ Verdiend gelijkspel,’’ vond ook doelpuntenmaker Glynor Plet. Die verzilverde vijf minuten voor tijd een strafschop. Slordig, vooral laks verdedigend werk van de Superboeren bracht  Yassine Zakir vrij op de achterlijn. Zijn voorzet vond Glynor Plet  bij de tweede paal die handig inkopte en zijn inzet net naast de goede kant van de paal beroerd zag worden door de hand van de onfortuinlijke Julian Lelieveld. Gevolg: een strafschop voor Telstar en een rode kaart voor Lelieveld. Dezelfde Glynor Plet bleef koelbloedig en bracht Telstar op een toch niet meer verwachte remise;1-1.

De 85 minuten er voor waren saai en ogenschijnlijk lusteloos. Afgezien van de eerste tien minuten, waarin Telstar het lastig had maar geen kansen weggaf, speelden beide ploegen te stroperig en zat er nauwelijks diepte in de passes. Veel rondgetik en gebrei en terugspeelballen op beide keepers die weinig in actie hoefden te komen. Allebei een grote kans en misschien nog twee of drie kleine mogelijkheden. Toen vlak na rust Joey Konings handig wegliep bij  Őzgűr Aktas en vrij voor de keeper de score opende voor de Graafschap, leek het wederom een lastige middag te worden voor de Witte Leeuwen. Het veldspel oogde weliswaar verzorgd maar het kwam maar niet gevaarlijk door over de flanken en dus voor de goal.

Zou Telstar ook een puntje hebben gehaald op een volle Vijverberg? Andries Jonker erkende ruiterlijk  dat het lastiger zou zijn geweest.’’ Kijk, met een volle Vijverberg hadden we het natuurlijk moeilijker gekregen dat is zo maar aan de andere kant had ik het mijn team het graag gegund om in zo’n atmosfeer op de been te blijven. Een prima leermoment toch?, doceerde  de technisch verantwoordelijke Amsterdammer  die ongetwijfeld tevreden was met de uitkomst van het saaie en vlakke duel, zonder veel hoogtepunten. Saillant detail: het zoveelste punt van Telstar dit seizoen op vreemde bodem.