Eén gebouw voor politie en marechaussee

Eén gebouw voor politie en marechaussee
Auteursrechten Kraaijvanger Architects

Een verouderd pand van de Koninklijke Marechaussee (KMar) aan de Kanaalstraat in IJmuiden wordt de komende jaren grondig gerenoveerd. In het opgeknapte onderkomen wordt ook de Politie ondergebracht. Demissionair staatsecretaris Barbara Visser van Defensie was aanwezig bij de ondertekening van de intentieverklaring op woensdag 31 maart.

Het huidige pand waarin de KMar is gehuisvest, stamt uit de jaren ’90 en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Bijkomende consequentie zou het vertrek van de Koninklijke Marechaussee uit de havenstad zijn. Daarnaast dreigde op termijn ook de politie te moeten vertrekken uit de gemeente Velsen door verouderde huisvesting. Voor burgemeester Frank Dales, fervent voorstander van een volwaardige politiepost voor Velsen en van het behouden van de Koninklijke Marechaussee, reden genoeg om te zoeken naar een creatieve oplossing. Intensievere samenwerking tussen de twee diensten bleek het antwoord.

De toekomstige gezamenlijke werkplek, die naar verwachting medio 2024 klaar is, moet een voorbeeld worden van innovatieve huisvesting. Dales: ‘Het nieuwe onderkomen gaat leiden tot nauwere samenwerking. Dat zal de aanpak van onveiligheid en ondermijnende criminaliteit in het havengebied versterken.’ De nieuwe aanpak houdt dan ook niet op bij de herontwikkeling van het pand. ‘Het pand is fase één’, aldus Dales. ‘Aansluitend willen we toe naar een veiligheids-hub waar Douane, Belastingdienst en de BIZ (de verzamelde bedrijven in het havengebied) deel van uitmaken. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan faciliteiten in de terminal. Zodat partners elkaar nog beter vinden, informeren en bijstaan.