AUDIO – Leerlingen organiseren gratis menstruatieproducten op toiletten Felisenum

AUDIO – Leerlingen organiseren gratis menstruatieproducten op toiletten Felisenum
Foto aangeleverd

Op 8 maart, internationale vrouwendag, werden er op het Gymnasium Felisenum te Velsen-Zuid kastjes met gratis maandverband en tampons onthuld. Deze kastjes staan in verschillende damestoiletten, maar ook in het genderneutrale toilet. De actie werd gestart door Ruben, een leerling van 16 jaar.

Ruben zag op het nieuws dat een andere middelbare school gratis menstruatieartikelen beschikbaar had gesteld na een advies van de leerlingenraad. Ruben is lid van de leerlingenraad en de medezeggenschapsraad, en was geïnspireerd door dit verhaal. Hij heeft een enquête opgesteld en deze gedeeld onder alle leerlingen van het Felisenum met een aantal vragen over menstruatieartikelen. De antwoorden overtuigden de schoolleiding om het plan te realiseren.

“Ik zie menstruatieproducten als een basisvoorziening, iets wat elke school beschikbaar zou moeten stellen. Ik vind dat gratis menstruatieproducten bijdragen aan een goede leer- en leefomgeving,” aldus Ruben.

Izabella (16) kan deze gedachte beamen. Ze legt uit dat het gratis beschikbaar stellen van tampons en maandverband ongemakkelijke situaties kan voorkomen. “Het geeft een bepaalde rust.” Verder hoopt ze dat het taboe rondom menstruatie doorbroken kan worden door het gesprek aan te blijven gaan en er over te blijven praten.

Er kwamen ruim 200 reacties op de enquête. 92% van de leerlingen waren voor het idee om maandverband en tampons beschikbaar te stellen op school. Zo’n 80% van de vrouwen gaf aan dat ze bang waren om mis te grijpen met menstruatieproducten.

In bijgaande geluidsfragmenten vind je de gesprekken met Ruben en Izabella. De fragmenten waren onderdeel van radioprogramma Jim Is Uit van 8 maart. Dit live programma is elke maandag tot donderdagmiddag van 16:00 – 18:00 te volgen op de RTV Seaport radiozender of via rtvseaport.nl/live-radio.

Geluidsfragment interview met Ruben
Geluidsfragment interview Izabella