Vanaf vrijdag schaatsen bij Nova Zembla

Vanaf vrijdag schaatsen bij Nova Zembla
© RTV Seaport

IJsclub Nova Zembla heeft donderdagmiddag 11 februari laten weten dat de schaatsbaan in Spaarndam op vrijdag open zal gaan voor schaatsers. De ijsclub zal daarbij onder strenge regels moeten werken, maar ze zijn blij dat ze ondanks dat alsnog open kunnen. Er wordt gewerkt met tijdsloten, waardoor je alleen kan komen schaatsen als je van te voren gereserveerd hebt.

Morgen vanaf 11:00 zullen de eerste schaatsers het ijs van schaatsbaan Nova Zembla betreden. De ijsbaan in Spaarndam heeft hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Het weiland aan de Slaperdijkweg is volgepompt met water, en de laatste dagen werd het status van het ijs goed in de gaten gehouden. Donderdagmiddag kwam dan eindelijk het groene licht dat ze morgen mogen openen. Naast vrijdag, verwacht de IJsclub dat het schaatsen ook op zaterdag en zondag nog mogelijk is.

Vanwege corona worden er sterke maatregels gehandhaafd op de ijsbaan. Maar “Dicht blijven is geen optie voor ons,” volgens de voorzitter van de IJsclub. Er wordt met tijdsloten en reserveringen gewerkt tussen 11:00 en 20:00. Men kan 1 uur en 15 minuten schaatsen in een tijdslot, daarna moet er weer ruimte gemaakt worden voor de volgende groep. De schaatsbaan is 4 hectaren groot, dus met 1,5 meter afstand zouden er alsnog 550 mensen tegelijk aanwezig kunnen zijn.

Het is echt niet mogelijk om te komen schaatsen zonder reservering, benadrukt de IJsclub. Ook wordt er opgeroepen om niet te vroeg voor aanvang van het tijdslot aanwezig te zijn, en niet te blijven hangen. Schaatsen kan in het tijdslot, en daarna moeten de mensen direct weer naar huis. Verder wordt er gewerkt met looproutes, zijn er geen bankjes, en is er geen schaatsverhuur. De koek en zopie is wel beschikbaar, maar enkel voor afhalen.

Er kan gereserveerd worden via deze link.