Boa’s in Velsen binnenkort voorzien van korte wapenstok

Boa’s in Velsen binnenkort voorzien van korte wapenstok
© RTV Seaport / Dennis Gouda

De gemeente Velsen diende in september een aanvraag in bij het Ministerie van Justitie & Veiligheid om deel te nemen aan de proef voor het surveilleren van boa’s met een korte wapenstok. Velsen is één van de tien gemeenten die hiervoor geselecteerd is. De pilot bestrijkt een periode van een jaar.

De Velsense boa’s van het team Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte (THOR) hebben steeds vaker te maken met geweldsincidenten en bedreigingen bij de uitvoering van hun werk. De mishandeling van boa’s op het ‘Kleine Strand’ op Hemelvaartsdag 2020 is in dit kader illustratief en heeft veel aandacht gekregen van de landelijke politiek. De burgemeester heeft hierover gesproken met politici. Ook tijdens het bezoek van Minister Grapperhaus aan Velsen is dit aan de orde gesteld. De sterke lobby richting minister en ministerie heeft z’n vruchten afgeworpen.

Velsense deelname aan de landelijke Pilot Korte Wapenstok vergroot de veiligheid van de boa’s. Samen met het gebruik van bodycams en steekvesten is dit voor hen een belangrijke maatregel om hun werk voor de inwoners van Velsen goed en veilig te kunnen doen.