Vraag om steun voor lokale culturele instellingen

Vraag om steun voor lokale culturele instellingen
Foto RTV Seaport/Ron Pichel

De culturele sector wordt door de coronacrisis hard getroffen. Namens de 47 gemeenten in Noord-Holland hebben op 15 mei 2020 daarom alle wethouders cultuur samen met gedeputeerde Zita Pels een open brief geschreven aan ministers Ollongren en Van Engelshoven. De klemmende oproep in de brief is om de Noord-Hollandse musea, theaters en podia nadrukkelijk een plek te geven in toekomstige steunmaatregelen.

Jeroen Verwoort, wethouder Cultuur in Velsen: “Lokale culturele instellingen hebben voor gemeenten een grote maatschappelijke en economische waarde. Dit zijn de plekken waar mensen dichtbij huis van cultuur kunnen genieten. Zonder deze instellingen krijgt een brede groep aan talent niet de kans om door te groeien, komen kinderen niet in aanraking met cultuur en verliezen vele mensen in de culturele sector hun baan. De coronacrisis mag niet voor een kaalslag in ons cultureel landschap zorgen. ”

Het door het Rijk opgerichte steunpakket is vooral gericht op nationale en regionale instellingen. Regionale theaters, musea en podia komen hier niet voor in aanmerking. De Stadsschouwburg Velsen bijvoorbeeld heeft het erg moeilijk.