Vuurwerkdiscussie jaar uitgesteld

Vuurwerkdiscussie jaar uitgesteld
Foto RTV Seaport/PR

Er stond nog voor de zomer een raadssessie van de gemeenteraad gepland over het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Ook zou het college van burgemeester en wethouders praten over een eventueel te organiseren centraal evenement om het nieuwe jaar in te luiden. In verband met de coronacrisis wordt deze raadssessie uitgesteld tot 2021.

In mei 2019 beloofde het college dat nog voor de zomer van 2020 een raadssessie gehouden zou worden over het gebruik van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling. Ook zou gesproken worden over het al dan niet organiseren van een centraal evenement, zodat iedereen van het vuurwerk of een lasershow zou kunnen genieten. Maar deze discussie zal door de coronacrisis moeten wachten tot 2021. ‘’Het is niet het geschikte moment om deze discussie nu te voeren’’, zegt het college van burgemeester en wethouders.

De landelijke gesprekken over consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling komen elk jaar nadrukkelijker op de agenda en ook in Velsen is het een discussiepunt. Dit in verband met het aantal letselschades, de materiele schade en de verstoringen van de openbare orde. De sessie van het college in mei gaf nog geen duidelijke richting. Het onderzoek naar een eventueel verbod op consumentenvuurwerk en het organiseren van een evenement is wél gevorderd. De gemeenteraad heeft in een brief aan het college laten weten in 2021 terug te komen op het onderzoek en de flitspeiling onder bewoners van 2019 te zullen herhalen.

Voor de jaarwisseling 2020/2021 volgt het college het kabinetsbeleid.