Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s

Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s
Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Volgend jaar viert Noord-Holland 75 jaar vrijheid. Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft de eerste foto gepresenteerd voor het project Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s. Voor dit project vraagt hij de inwoners van Noord-Holland om originele foto’s met hun verhaal te sturen via de website www.in100fotos.nl

In januari kiezen Noord-Hollanders uiteindelijk 25 foto’s uit een selectie van 50 foto’s. Op landelijk niveau wordt een eindselectie gemaakt van 100 foto’s. Deze vormen het visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en worden in de Tweede Kamer tentoongesteld. In de loop van april maakt het NIOD van de 50 geselecteerde Noord-Hollandse foto’s een popup tentoonstelling, die tijdens de vrijheidsmaand door de provincie reist.

De keuze van Arthur van Dijk is gevallen op een foto, die kort na de bevrijding is genomen, van de verzetsstrijdsters de zussen Freddy en Truus Oversteegen uit IJmuiden. Een bitterzoete bevrijding, want drie weken voor de bevrijding is hun vriendin en verzetsstrijdster Hannie Schaft gefusilleerd door de bezetter.

Samen met Hannie Schaft, voerden de zussen Oversteegen verschillende sabotageacties en liquidaties uit.
Op de foto glimlachen de zusjes Oversteegen. Het is een glimlach die de bevrijding viert. Maar zij worstelen ook met het gemis van Hannie Schaft.