Café Bartje viert vier jubilea

Café Bartje viert vier jubilea

Vierdubbel feest bij Café Bartje in Santpoort-Noord. Het bekende pand in de Hoofdstraat bij het dorpsplein is 200 jaar oud, is al 130 jaar een café, draagt inmiddels dertig jaar de naam Bartje en kent Wouter van der Zwet Slotenmaker twintig jaar als eigenaar en kastelein. Genoeg aanleiding voor een groot feest, dat komend weekend op vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september wordt gevierd.

Ruim Zicht, dat was de eerste naam van het oudste café van Santpoort vanwege het uitzicht op de nog grotendeels lege Velserbroekpolder. De jaren dertig-huizen aan de overkant stonden er nog lang niet. Door de Hoofdstraat, destijds een belangrijke verkeersader, reed vanaf 1896 de stoomtram van Haarlem naar Alkmaar en die stopte pal voor de horecagelegenheid.

Bartje Donselaar
In de volksmond heette Ruim Zicht al snel café Donselaar, naar de familienaam die als een rode draad door de geschiedenis van de kroeg loopt. Harmanus van Donselaar, timmerman van beroep, vertimmerde het huis in 1988 tot café en werd de eerste kastelein. In 1908 neemt Johannes Bartholomeus van Donselaar de zaak over, zijn klanten noemden hem doorgaans Bartje.

Dat werd in 1987 de nieuwe naam van het café, nadat de toenmalige eigenaar W.L. Tromp het had verkocht aan Dolf Langelaan. Die verkocht het in 1998 op zijn beurt aan Wouter van der Zwet Slotenmaker, die deze naam heeft gehandhaafd. Hij voerde hem zelfs door in de nieuwe zaal boven het café (Bartje Boven) en de bistro die hij later startte in Bloemendaal (Bartje Bloemendaal).

Feestprogramma
Het jubileumfeest wordt gehouden in en bij het café op het Dorpsplein en is voor iedereen gratis toegankelijk. Vrijdag 31 augustus, de laatste dag van de zomervakantie, staat in het teken van ‘Back to School’. Voordat het geregelde leven weer begint, nog een keertje genieten van de zomer met de coverband Van Kessel Live. Zanger Patrick van Kessel en zijn vier bandleden spelen vanaf 20 uur lekkere rock met een rauw randje, van Jimmy Hendriks tot Coldplay en van U2 tot Oasis.

Op zaterdag 1 september pakt Bartje uit met een programma dat om 16 uur begint met zanger/gitarist Nico Bakker, befaamd om zijn optredens bij het café tijdens het Dorpsfeest. Om 18 uur zingt het Haarlemse Ampzing Genootschap, in Nederland en Vlaanderen bekend om zijn liedjes in feilloos ABN (zodat iedereen ze begrijpen ken). Tussen 19 en 23 uur draaien de DJ’s Bas en Peter, ook bekend van het Dorpsfeest, de muziek die de afgelopen decennia sfeerbepalend was voor het café. Verzoekplaatjes kunnen worden aangevraagd.

Nostalgische dresscode
Bartje heeft verrassingen in petto voor de bezoekers die de dresscode volgen: kleed je zoals je de eerste keer naar Bartje ging! Daarnaast wordt het zeer op prijs gesteld als zij foto’s en verhalen willen meenemen en delen uit de rijke historie van het café. Uiteraard is er voldoende te eten en te drinken, ook dankzij de aanwezigheid van wijnhuis Ten Bilt (diverse wijnen), Renzo’s Amsterdam (tapas en charcuterie) en de BoerenRoker uit IJmuiden met vis-lekkernijen. Het feestweekend van Bartje vervangt dit jaar Santpoort Jazz.