Geen zonnige zomer voor Kunstencentrum

Geen zonnige zomer voor Kunstencentrum
Foto RTV Seaport /Esther van der Veur

De laatste raadsvergadering voor het zomerreces eindigde gisteren triest voor de docenten en leerlingen van het Kunstencentrum Velsen. De raad wil geen extra geld investeren in een reddingsplan. Daarmee gaat het centrum failliet, al is er hoop op een doorstart.

Het college en vrijwel alle raadsfracties zagen na alle financiële debacles van de afgelopen jaren een nieuwe financiële impuls van 370.000 euro belastinggeld niet zitten. Twee weken geleden gaf wethouder Verwoort het Kunstencentrum de kans om met een goed toekomstplan te komen. Het bestuur kwam met een plan, maar dat kenmerkte zich volgens alle fracties door een ongewis toekomstperspectief waardoor het vertrouwen in financieel gezond beleid ontbreekt.

Dit betekent dat vandaag het faillissement van het Kunstencentrum wordt aangevraagd en het personeel op straat staat. Toch gloort er ook licht aan de horizon. Naar verwachting gaat het kunstencentrum in afgeslankte vorm een doorstart maken.

Tijdens de raadsvergadering waar vele docenten, ouders en leerlingen aanwezig waren, liet bestuursvoorzitter Baggerman weten dat vooral de muziekafdeling een forse teruggang in leerlingen heeft. Hierdoor zijn er docenten die voor veel meer uren krijgen uitbetaald dan dat ze daadwerkelijk les geven. De dansafdeling en kunst- en cultuureducatie lopen daarentegen erg goed. Mogelijk is er voor deze takken nog een toekomst.

Alle raadsfracties roemden de kwaliteit van het kunstencentrum maar hebben, op D66 na, onvoldoende vertrouwen in de financiële toekomst. De motie van Groen Links met een oproep aan het college om kunst- en cultuureducatie in Velsen te borgen werd wel raadsbreed gesteund. Hiervoor is in bedrag van 237.000 euro beschikbaar.