Digitale neus geplaatst op Pontplein

Digitale neus geplaatst op Pontplein
Foto RTV Seaport/Ton van Steijn

Gedeputeerde Adnan Tekin van milieu heeft donderdag een digitale neus geplaatst op het Pontplein in Velsen-Zuid. Vanaf 2015 bouwt de provincie Noord-Holland samen met het Havenbedrijf Amsterdam en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied een dekkend netwerk van eNoses om stank te detecteren.

Door dit detectie-netwerk is het mogelijk om de geurklachten te monitoren en bronnen in kaart te brengen. In 2015 zijn al 41 eNoses geplaatst. Na een succesvolle evaluatie wordt dit netwerk met nog eens 46 extra eNoses uitgebreid. Zo kan de stank in het Havengebied en omstreken worden aangepakt, waardoor de leefbaarheid wordt vergroot.

Sinds 1 maart 2017 geldt er een verbod op varend ontgassen (van benzeenhoudende koolwaterstoffen) in de provincie Noord-Holland. Met de uitbreiding van 46 eNoses kan langs het Noordzeekanaalgebied en het Amsterdam Rijnkanaal een dekkend eNose-netwerk worden opgezet. Hiermee kan het gehele gebied waar het verbod geldt gemonitord worden op ontgassing van varende schepen en kunnen geurbronnen beter in kaart worden gebracht.

Bij last van geur van een bedrijf in uw omgeving kunt u contact opnemen met de omgevingsdienst IJmond.