Interview: Wereldkampioen jiu jitsu

Interview: Wereldkampioen jiu jitsu
Foto: RTV Seaport / Ton van Steijn

Afgelopen maandag brachten wij een bezoekje aan de 24-jarige wereldkampioen Jiu Jitsu Melvin Schol. Wij mochten langskomen op het kantoor van zijn eigen bedrijf: Training, Lifestyle en Voeding. De wereldkampioen ontvangt ons in sportieve kleding en met een grote glimlach. Het is overduidelijk dat het overweldigende gevoel van de wereldkampioen nog niet weg is.
Al sinds zijn vijfde is Melvin fanatiek bezig met judo. Op zijn achtste begon hij met jiu jitsu, maar na zes/zeven jaar besloot hij toch weer volledig voor judo te gaan. ‘Ik had per week wel tien trainingen, dus jiu jitsu erbij werd wel erg veel.’ Vorige januari pakte Melvin jiu jitsu weer op en dit jaar gaat het als een trein. ‘Het lijkt nu net alsof ik weer begon en zomaar alles won, maar omdat het judo een onderdeel is van jiu jitsu ben ik er schijnbaar goed in.’ Bescheiden is de wereldkampioen wel, over zichzelf zeggen dat hij goed is blijft hij toch maar gek vinden. Na het Noord-Hollands kampioenschap, Nederlands kampioenschap, de derde plaats op een toernooi in Parijs en tweede op het Europees kampioenschap hoefde Melvin nog maar één kwalificatietoernooi te doen voor het wereldkampioenschap. Helaas viel dit toernooi gelijk met het NK-judo, dus koos Melvin toch voor judo en werd kampioen. Als de Nederlandse ploeg op het kwalificatietoernooi voor het WK jiu jitsu slecht presteerde mocht Melvin zich alsnog plaatsen voor het WK en dat gebeurde. Na een dag crowdfunding had Melvin al meer dan genoeg bij elkaar gehaald om mee te doen, een grote gunfactor heeft hij dus wel.

Vrienden of familie had hij niet mee naar het WK. ‘Als er mensen op de tribune zitten heb ik altijd het gevoel dat ik ook nog aan hen moet denken, terwijl ik zelf al best zenuwachtig ben voor een wedstrijd.’ De eerste wedstrijd moest Melvin meteen tegen de Europees kampioen, maar hij won de partij. ‘Toen viel alle stress eigenlijk van me af en kon ik een lekker toernooi draaien.’ Toen hij wereldkampioen werd ontplofte hij van binnen. ‘Als ik dingen win of een cadeautje krijg ben ik best introvert, dus er liepen geen tranen over mijn wang of iets dergelijks. Wel deed ik mijn handen in de lucht. Ik was blij dat al het harde werken niet voor niets was geweest. Op het moment besef je het nog niet zo, een week later denk je: yes, wat ik nu heb neergezet hebben niet veel mensen gepresteerd. Ik ben best trots op mezelf.’
De Koning was ook trots, want Melvin ontving een brief van de Koning. Verder hebben grote media het niet opgepakt. Zelfs van de Gemeente Velsen heeft hij niets gehoord, terwijl hij wel wat van andere gemeentes hoorde. Juist een kans voor de Gemeente Velsen om zich te profileren als sportgemeente, wat het doel is van de Gemeente. ‘Als sporter doe je het niet alleen voor de medaille, maar ook voor erkenning en waardering.’

Melvin heeft eigenlijk altijd judo gedaan, maar jiu jitsu is een completere sport. ‘Over jiu jitsu is beter nagedacht en een partij duurt veel langer, omdat je niet zoals bij judo meteen verliest als je op je rug wordt gegooid.’ Melvin gaat zich nu volledig richten op jiu jitsu, hij is er beter in dan in judo. Het doel is om nu naar de World Games en de World Combat Games te gaan, beide een soort Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. ‘Alleen de top zes plaatst zich, volgens mij sta ik daar nu in. Dat moet ik dan nog wel tot 2017 volhouden.’ Melvin heeft het hartstikke druk met zijn leven, hij gaat nog afstuderen en zijn bedrijf loopt ook goed. Toch gaat hij beginnen met een nieuwe sport: Mixed Martial Arts. ‘Veel mensen denken dat ik het niet kan, maar dat is voor mij juist een reden om het tegendeel te bewijzen. Ik hoop daar ook nog een beetje hoge ogen mee te gooien.’ Een weekendje vrij heeft hij dus nooit, ‘maar dat ben ik ook niet gewend, dus ik mis dat ook niet. Al was het chillen nadat ik terugkwam van het WK in Thailand wel even lekker’. Maar chillen kan Melvin altijd nog; topsporter ben je maar voor tien jaar. ‘Ik heb bepaalde doelen gesteld die ik gewoon per se wil behalen. Tot nu toe gaat dat goed.’

[gss type=”slideshow” ids=”13028,13027,13026″]