Stadslezing: ‘Rome aan de Noordzee’

Stadslezing: ‘Rome aan de Noordzee’
RTV Seaport / Chris Hoppenbrouwer

Bijna honderd belangstellenden hebben woensdagavond de stadslezing in het gemeentehuis van Velsen bijgewoond. De vijfde editie stond in het teken van ‘Rome aan de Noordzee, Burgers en Barbaren te Velsen’.

Het onderwerp staat niet op zichzelf. Precies 2000 jaar geleden bouwden de Romeinen hun eerste fort in Velsen. De stadslezing werd geopend door waarnemend burgemeester Amy Koopmanschap. Arjen Bosman, archeoloog en auteur, ging tijdens de lezing dieper in op het waar, het waarom en hoe Romeinen terechtkwamen in de omgeving van Velsen.

Oudste alfabet
Volgens Bosman zijn er bij opgravingen in de omgeving van de Wijker- en Velsertunnel diverse vondsten gedaan die aantonen dat er daadwerkelijk een Romeins fort heeft bestaan. “Het oudste alfabet van Nederland is in deze omgeving gevonden”, aldus Bosman. “Tijdens de opgravingen is er bovendien ook een waterput aangetroffen met daarin de overblijfselen van een soldaat. Dat is zeer ongebruikelijk voor die tijd; doorgaans werden zij gecremeerd. Maar er zijn ook alledaagse voorwerpen gevonden, zoals een luis- en netenkam, aardewerk en wapenuitrustingen.”

Strategisch
Romeinen hebben hun basis in Velsen heel bewust gekozen, vermoedt Bosman. “Bijvoorbeeld vanwege de strategische positie voor de scheeps- en havenactiviteiten, maar ook het volk waarvan de Romeinen steun ondervonden speelt mee.” Bosman spreekt ook wel van Velsen I (het fort in de omgeving van de Wijkertunnel) en Velsen II (Velsertunnel).

De stadslezing werd afgesloten met een boodschap aan de Velsense politiek: “Ontzie het gebied tussen de Wijker- en Velsertunnel. In de bodem van Velsen rusten de overblijfselen van Rome.”

[gss gallery type=”slideshow” ids=”12685,12684,12690,12683,12686,12689,12687,12688″]