Dertien verdachten aangehouden voor woninginbraken in de IJmond

Dertien verdachten aangehouden voor woninginbraken in de IJmond
Foto: Politie.nl

De politie IJmond heeft dertien verdachten in de leeftijd van 17 tot 23 jaar aangehouden voor onder andere woninginbraken en heling. Alle verdachten zijn woonachtig in Beverwijk en Heemskerk.

Aanhouding
De politie kwam de verdachten op het spoor na uitgebreid onderzoek. In de maanden november en december 2015 was er een duidelijke stijging te zien in het aantal woninginbraken in de IJmond. Deze stijging was vooral waarneembaar in de gemeenten Heemskerk en Beverwijk. Dit resulteerde in het onderzoek dat in de periode van januari 2016 tot eind juli plaatsvond. De zaken vonden plaats in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Eén speelde zich af in de gemeente Castricum. De woninginbraken zijn door de dertien verdachten in wisselende samenstelling gepleegd. De buit bestond meestal uit sieraden, kluizen en elektronische apparatuur.

In totaal werden er 23 zaken aangedragen bij het Openbaar Ministerie. Alle verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn allen heengezonden onder schorsende voorwaarden. Een aantal van hen heeft elektronisch toezicht (enkelband). In januari 2017 moeten de verdachten zich verantwoorden voor de rechtbank.

Doe altijd aangifte
Inbraken hebben grote impact op de slachtoffers en veroorzaken bovendien veel maatschappelijke onrust. Het gevoel van veiligheid wordt door inbraken stevig aangetast. De politie doet er veel aan om inbraken zoveel mogelijk te voorkomen en om inbrekers op te sporen. U kunt zelf ook maatregelen nemen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. De meeste inbrekers gaan voor de buit. Hoe langer ze bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven. Doe ook altijd aangifte van inbraak. De politie kan namelijk pas onderzoek doen wanneer er aangifte is gedaan. Bovendien heeft u voor uw verzekering ook een bewijs van aangifte nodig.

Alarmsysteem
Een alarmsysteem kan een zinvolle aanvulling zijn op maatregelen die u al heeft genomen. Soms is het een eis van de verzekeringsmaatschappij vanwege een hoger risico, bijvoorbeeld bij een hoge inboedelwaarde of bijzondere bezittingen. De aanwezigheid van een alarmsysteem, bijvoorbeeld kenbaar gemaakt door een sticker op het raam, schrikt inbrekers vaak af. De politie adviseert altijd zaken te doen met een erkende installateur. Een gecertificeerde alarminstallateur in de buurt vindt u op de website www.preventiecertificaat.nl.

U vindt ook informatie op de website van de Vereniging van Europese Beveiligingsbedrijven en op www.politiekeurmerk.nl. Kiest u voor een systeem met doormelding van een alarm naar een Particuliere Alarmcentrale (PAC), kies dan voor een gecertificeerde PAC. Die voldoen aan strenge eisen op het gebied van organisatie, betrouwbaarheid en kwaliteit. De politie reageert alleen op meldingen van inbraken en pogingen die een Particuliere Alarmcentrale doorgeeft óf als een sleutelhouder vaststelt dat er daadwerkelijk is ingebroken.